Главни Общество

Змии и скорпиони паникьосаха асеновградчани

Да разпространим новината

Честите валежи, избуялите треви и високите температури са рай за змиите, които паникьосаха жителите на Асеновград. В една от местните фейсбук групи хора сигнализират, че са видели влечуги в градините и в околоблоковите пространства в квартал Запад в града, както и в района на Бачковския манастир. Някои от постовете са придружени и от снимки на убити пепелянки. Асеновградчанин сигнализира и за друга опасност – скорпион с размери около 7-8 см.

Снимките събраха стотици коментари, а хората разменят съвети какво да правят, ако видят влечуго в двора си. „По случай паниката, която обхваща Асеновград, а и не само, искам в поредица от коментари да ви представя змиите, които се срещат в Асеновградска община. Ще започна с една от най-разпространените змии в България – Vipera ammodytes или така наречената пепелянка. Пепелянката достига дължина до 50 – 70 cm, изключително рядко над 100 cm. Максималната дължина на женските е по-малка, отколкото на мъжките, макар че средният им размер е по-голям. Максималният размер зависи и от подвида, като северните форми са по-едри от южните. В нашата община се среща най-вече в планинския и предпланинския район”, пише потребител в групата.

Той съветва, когато излизаме сред природата, задължително да носим дълги панталони и високи обувки. Ако видим змия в двора или къщата си, задължително  да сигнализираме на тел. 112. Екип на пожарната ще я хване и премести на отдалечено място. При ухапване от отровна змия пък в никакъв случай не трябва да се опитваме да изсмучим отровата с уста. Тъй като при един кариес или афта директно отровата е навлязла в кръвта. „На първо място запазваш самообладание, обездвижваш крайника, но не го престягаш много сълно, защото това ще доведе до по-големи проблеми. И с бавно темпо се предвижваш до най-близкото населено място. Но пак казвам, без да се бърза, целта е да не се забързва сърдечната дейност и по този начин отровата да се распростре в кръвта. Специално отровата на българските змии е хемотоксична, като вариант е да изпиеш два аспирина”, съветва мъжът.

Въпреки притесненията обаче, до момента никой не е потърсил помощ. От пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщава TrafficNews, че от 1 юни досега няма постъпил нито един сигнал.

Източник:TrafficNews

loading...

error: Забранено е копирането