Главни Икономика

За 2019 г. прогнозата показва икономически растеж над три процента, съобщи в парламента министърът на икономиката

Да разпространим новината

Основните показатели в есенната макроикономическа прогноза за 2019 г. са за запазване на предвидения икономически растеж. Очаква се той да достигне над три на сто като двигателите му основно ще са потребление и инвестиции, а до края на мандата на това правителство БВП може дори да надмине 130 млрд. лв. Данните прочете при изслушването си в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Темата беше за инвестициите и перспективи за икономически растеж на българската икономика.
Очакванията, по думите му, са за стабилен икономически ръст тази година – над средния за ЕС.
Министърът припомни, че за 2017 г. официално имаме над 380 млн. евро увеличение на преките чуждестранни инвестиции. През 2018 г., според БНБ, те са се повишили с малко над 10 на сто за година като влезлите у нас преки чуждестранни инвестиции са за 1,520 млрд. евро т.е. с 10,3 на сто или с над 143 млн. евро повече от вложенията за януари-декември 2017 г..  Данните подлежат на ревизия от централната банка следващите месеци, уточни Караниколов.
Миналата година е била една от най-успешните за преработващата промишленост и за автомобилния сектор.
Към момента в автомобилната индустрия работят над 220 фирми, произвеждащи компоненти за всички големи световни производители на коли, отчете министърът. Този сектор, по думите му, се превръща в един от водещите за страната. Само през последните три години общият размер на инвестициите там е за 480 млн. лв., разкрити са над 7800 нови работни места. Положителна тенденция е, че голяма част от инвестициите за м.г. са в райони с голям дисбаланс, най-вече в Северна България.
По предварителни данни на НСИ, цитирани от Караниколов, „инвестициите, бруто капиталообразуване на основен капитал за 2018 г., са в размер на 22,3 млрд. лв. „. Към настоящия момент в процес на сертифициране са 54 инвестиционни проекта за малко под 1,500 млрд. лв. с потенциал да бъдат разкрити над 6000 работни места.
Тази година безработицата се предвижда да бъде 4,8 процента, отбеляза икономическият министър. Той подчерта значението на индустриалните зони за икономическото развитие и ги посочи сред най-важните приоритети на Министерството. Национална компания „Индустриални зони“ има над 170 запитвания от инвеститори, а за пръв път през 2017 г. е на печалба, изтъкна Караниколов. В момента се водели преговори с близо 20 потенциални инвеститори, работи се за създаване на нови зони и разширяване на съществуващите.
С вицепремиера Томислав Дончев работим за това в следващия държавен бюджет общинските индустриални зони да бъдат бенефициенти, информира още министърът.
Той допълни, че МО предоставя на общините терени с отпаднала необходимост, които са подходящи за привличане на инвеститори. Министърът обаче посочи, че има проблем, ако теренът е изключително голям и кметовете, според закона,  не могат да го продадат на части. Затова, смята Караниколов, трябва да се потърси възможност те, когато получат такъв терен от МО, да правят общински дружества само с една функция – привличане на инвеститори. Ще подготвя и внеса в МС такъв текст, обеща той.
Няма как държавата да се намеси и да каже тук ще има летище. Бих го направил сам, ако имам оператор, а не да построя някакъв паметник. Така Емил Караниколов отговори на въпрос на ДПС за съдбата на летището в Кърджали – дали да остане такова или да се превърне в индустриална зона.
От началото на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ общо са сключени 2042 договора за над 1,9 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ, отчете министърът на депутатско питане. Досега извършените плащания са за близо един милиард лева – 37 процента от бюджета на програмата.  До май Министерството на икономиката планира да обяви процедури за изграждане на регионални иновационни центрове, към които имало голям интерес от бизнеса и от науката. За това били предвидени близо 60 млн. евро.
За края на годината имало предвидена и процедура за дигитализация на малките и средни предприятия за над 300 млн евро.
Необходими са центрове за преквалификация, възнамеряваме да създадем такива във всички държавни индустриално зони, коментира министър Караниколов и се ангажира  ведомството да изготви наредба за изграждане на информационна база за работодателите, които отговарят на изискванията за дуалната система на обучение.

loading...
loading...

Източник:БТА

Реклами

loading...
loading...

About the author

Борислав Иванов

Име: Борислав
Фамилия: Иванов
Местоположение: град Варна, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски
E-mail: [email protected]

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.