BGtop
Главни Общество

Втората пенсия като основната – малко, но от сърце

Пенсионери
Да разпространим новината

„Бих посъветвала работещите хора да си прехвърлят осигуровките за втора пенсия в НОИ”, коментира пред „Новини.бг” икономистът Мика Зайкова, дългогодишен експерт във финансовите и социалните среди.

Това тя каза след разясненията, направени от социалния министър Бисер Петков по темата. Мика Зайкова поясни, че втората пенсия в началото ще е много ниска, тъй като осигурителните вноски за нея са от 5 до 7 на сто до сега и сумата е в пряка зависимост от натрупването на средства. И успокои, че дори някой от частните пенсионни фондове да фалира, няма страшно, тъй като са предвидени възможности за възстановяване на средствата от резервния фонд. „В този смисъл е по-добре хората да си прехвърлят осигуряването за втора пенсия в НОИ”, коментира Мика Зайкова.

Гарантираната минимална пенсия ще важи за хората, които имат достатъчно големи партиди, за да вземат пожизнена пенсия. Размерът й ще се определя според това каква е била минималната пенсия в държавата в годината на пенсиониране. Например през 2021 г., когато в пенсия трябва да излизат жените, родени през 1960 г.,ще бъдат платени първите пенсии от универсалните фондове, чийто размер ще е 47, 52 лв. всеки месец.

През 2024 г., когато излизат в пенсия и първите мъже с вноски в тези фондове, трябва да получават месечно по 52,68 лв.

Втората задължителна пенсия ще се добавя към първата от НОИ, която пък ще бъде намалявана с 20 на сто, колкото е делът на осигуровките в частните фондове.

Ако изберем да получаваме пенсия до смъртта си, то тя няма да се наследява. За да имаме това право, ще трябва да посочим гарантиран период на изплащане – 5, 10 или 15 години. През това време фондът ще е длъжен да плаща сумите, включително и на наследниците, ако пенсионерът почине, според разясненията на социалния министър Бисер Петков. Пожизнената пенсия може да се изплаща и в комбиниран вариант – разсрочено за определен период, което след това да премине в пожизнено, стига натрупаното в партидата да е достатъчно за целта.

От направените разяснения става ясно, че получаващите и основна, и втора пенсии у нас, ще продължават да са най-бедни сред събратята си от останалите страни в ЕС. Като това е валидно както за богатите, така и за недотам заможните ни сънародници. Защото законът е поставил калпави ограничения, така щото и можещите да нямат право да се осигуряват върху повече от 2000 лв. за пенсия. Те имат основание да се питат: „Защо тогава да го правим, вместо да си спестяваме в банката бели пари за черни дни?”.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.
Източник:

novini.bg

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: office@action-news.bg

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline