Главни Политика

Владислав Горанов: Държим на коалицията и довършването на мандата

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Дрязгите между коалиционните партньори не са приятни. Държим на коалицията и довършването на мандата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред медиите по повод отношенията между партиите в групата на Обединените патриоти. Той взе участие в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда.
Той каза още, че „не е наша работа да доминираме в дебата им или да се превръщаме в арбитри“. Според Горанов всеки от тях осъзнава, че независимо от вътрешните им конфликти, стабилността на управлението е по-важна. По думите му конструкция на управление с ДПС е неприемлива и по-добра от сегашната няма.
По време на заседанието той обяви, че всеки момент ще бъдат качени за обществено обсъждане допълните мерки за контрол на данъчните складове. Една от тях е поставяне на видеонаблюдение за сметка на лицензираните складодържатели, на входовете и изходите на складовете и уредите, които контролират и отчитат изведените количества. Камерите трябва да имат възможност и цифрово да разчитат номерата на цистерните извеждащи горивата. Причината е, че по отношение на горивата рисковете били все още на високо ниво.
Друга мярка за горивата ще бъде спрямо освободените от акциз крайни потребители, които би трябвало да не произвеждат акцизни стоки. При тях ще се въведат измервателни уреди и ще се свържа с Агенция „Митници“.
Владислав Горанов обясни, че има съмнения за това как под икономическото обяснение, че с бензин се произвеждат разредители за химическите промишленост или други неакцизни стоки, на основа горива, след това се използват за моторни горива и се избягва плащането на акциз.
Срокът, докога да се въведат тези мерки, все още се обсъжда, според министъра между три и шест месеца е разумният срок, в които може без да се притиска бизнеса да изпълнят изискванията.
Финансовият министър коментира още, че според анализите, загубите от избягване на акциз и ДДС върху горивата са стотици милиони.
За системата „бонус-малус“ министър Горанов обясни, че тя ще помогне да се подобрят проблемите със задължителното застраховане и дисциплината на шофьорите. И посочи, че въпрос на баланс е какво точно да се включи в обхвата на „малуса“ – кои да са тези нарушения, които да влияят на поскъпването на гражданската отговорност.
„Надявам се КФН да предложи скоро работещо решение“, каза Горанов и допълни, че се надява и в следващите няколко месеца да има дебат за системата. Неговата позицията и тази на МФ е, че „такава система трябва да има, тя е полезна и е закъсняла. Въпрос е на баланс и манталитет.“

Източник:БТА

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано