Главни Общество

ВАС отмени решението за 100-те хиляди лева обезщетение за смъртта на 5-годишна Габи

Да разпространим новината

Върховният административен съд (ВАС) отмени обезщетението от 100 000 лева на родителите на починалата от рак Габи. Парите бяха присъдени заради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце.

Искът беше срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина” (ЦФЛД ). Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова спечелиха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, съобщава Монитор.

В решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Пловдив с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество.

Малката Габи от Русе заболяла от остра лимфобластна левкемия през 2008 г. Било й проведено лечение, последвала ремисия, но за кратко. Три години по-късно болестта се върнала. Детето било подложено на тежка химиотерапия, за да бъде подготвено за трансплантация на стволови клетки. Родителите подали документи във Фонда за лечение на деца и на 13 април 2011 г. получили отказ за финансиране за извършване на трансплантацията в чужбина. Мотивът бил, че по-голямата сестричка на Габи била подходящ донор, тоест, присаждането на стволови клетки може да се извърши и в България. В същото време от фонда изпратили друго онкоболно дете на операция в чужбина с мотива, че то няма фамилно съвместим донор и че трансплантацията от ненапълно съвместим източник трябва да се извършва в чужбина заради по-големите възможности на клиниките там да се справят с евентуални усложнения.

След отказа от ЦФЛД родителите на Габи завели иск в Комисията за дискриминация, откъдето преценили, че е налице дискриминационно отношение към онкоболното момиченце. Според решението на комисията от 12 март 2013 г. ЦФЛД е извършил пряка дискриминация спрямо детето по признак “лично положение” (неравно третиране), както и че МЗ е нарушило чл.10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация, чрез неизпълнението на задълженията си за предприемане на всички възможни и необходими мерки за постигане на целите на Закона за защита от дискриминация по отношение на лицата с онкохематологични заболявания. Междувременно родителите на Габи стартирали дарителска акция, успели да съберат сумата за трансплантация, но за Габи било вече късно. Момиченцето не дочакало решението на комисията за дискриминация и издъхнало в Италия.

На 2 октомври т.г. Административният съд в Пловдив, където е върнато делото от ВАС, излиза с определение, според което подсъдността на казуса е на Районния съд в Пловдив, което определение е окончателно.

Родителите на Габи все още са в Италия, където е погребана малката им дъщеричка.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline