Главни Криминални

Въоръжени карабинери изтръгнаха българче от майка му в Италия

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Българско момиче, отделено от майка си и от семейството си от 28 юли 2018 г., вече показва признаци на психологически срив, често боледува, има нервни тикове и живее в постоянна апатия и тъга, каквито досега никога не е показвало.

Това алармира италианската организация Rete Sociale, чийто президент е сенаторът от патията „Форца Италия“ Лучо Малан за т. нар. „казус София“. 12-годишното българче имало и голям белег на гърба, получен в учреждението, ръководено от монахини, в което уж трябва да получи закрила, уточнява Канал 3.

 

Малан припомня, че от 28 юни 2018 до края на май 2019 г. момиченцето е имало право да вижда майка си само 2 пъти седмично. „Но не може да види нито своя пастрок, нито баба си, нито прабаба си, нито приятелите си.“

 

На срещите с майка си до края на май детето нямало право да говори родния си български език, за което следяла служителка. А от юни насам тези срещи са прекратени.

 

„София е отделена от своето семейство по причини, които, според посоченото в официалните документи, са абсолютно безумни. Една история, която, ако не бъде обоснована, прилича на отвличане“, заяви пред италианската агенция Adnkronos сенаторът от партия „Форца Италия“ Лучо Малан.

 

На 13 юли той отправи официално парламентарно запитване към министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването, на което досега няма отговор.

 

Миналата събота в Рим дори се проведе протестна демонстрация пред правосъдното министерство на членове на организацията Rete Sociale („Социална мрежа“), чийто президент е самият Лучо Малан.

 

„София“ (името е псевдоним) е момиче, родено и израснало в България до 4-годишна възраст, когато се премества в Италия с майка си и нейния съпруг, който не е неин биологичен баща.

 

Детето мечтаело да се върне в своята родина, която толкова обича, пише в сайта на организацията. „До 11-годишната си възраст София израства с любовта и привързаността на мама, на съпруга на мама, на бабите и прабабите си.

 

На 28 юни 2018 г., ден след нейния 11-ти рожден ден, тя е отведена от нейното семейство след сигнал от училището, което посещава в Ладисполи (римска провинция).

 

„Съдебната система трябва да разследва всички обстоятелства около тази толкова драстична мярка, взето от социалната служба след едва 2 срещи с майката на момичето, която причини дълбоки страдания на София и на майка й, която в момента се бори отчаяно да си я върне“, отбелязва Rete Sociale.

 

„Бях в сградата, където е момичето в Ладисполи, и трябва да кажа, че е абсолютно неприемлива“, заяви Лучо Малан. „Но посочените причини в официалните документи, заради които София е отнета от майка й, са безумни.

 

Там се говори за въшки, за бръснене заради въшките, за 27-дневно отсъствие от училище заради паразитите, за някаква неуточнена мръсотия вкъщи, която е установена само от едно единствено посещение там, и то в деня преди отнемането на детето от семейството му“, продължава политикът.

 

Според него той лично е разгледал снимките: „Домът изглеждаше между приличен и луксозен, имаше кутии, но семейството бе на път да се премести. Мръсотия? Може да се види във всяко семейство, но не беше „барака“.

 

Не мога да разбера защо социалните не реагираха така: почистете къщата, използвайте най-модерните лекарства срещу паразити, обличайте детето по-добре. А те какво направиха? Ден след единствената си инспекция, в деня на рождения ден на малката, я изведоха!“

 

Напразно родителите опитвали да обяснят, че покъщнината е била опакована за предстоящо завръщане в България. Според тях наказанието е заради неприязънта между тях и ръководството на училището, особено срещу шефа му, срещу когото са подали жалби, вкл. и заради наложения там като задължителен румънски език, докато английски можело да се ползва само срещу заплащане.

 

Още по-травмиращо било отвеждането на 28 юни 2018 г., посочва Лучо Малан. „Детето е изведено с карабинери и полиция – униформени и въоръжени, сякаш става дума за престъпник. Настанено е в институция, управлявана от монахиня“, изтъква политикът от „Форца Италия“.

 

Там „София“ е задължена да участва в неделната католическа служба в църква, въпреки че е православна, като я задължават да не говори на майка си на български, а само на италиански.

 

Въпросната институция прекрачила всички граници на личното пространство и анонимността на детето, когато в сайта си публикувала след Великден статия, уж написана от „София“, от която става ясно истинското й име, посочва се, че тя е българка, живее в Ладисполи и дори има снимка, от която лесно може да бъде разпозната.

 

В статията момичето уж уверява колко много се радвало, че останало само при монахините, докато другите деца са сред семействата си през големия празник.

 

Малан пита министъра на правосъдието и дали ще предприеме действия за наказване на отговорните лица.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама