BGtop
Главни Политика

Валери Симеонов: Не виждам причина да подам оставка, казвам истината

Валери Симеонов
Да разпространим новината

На брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации вицепремиерът Валери Симеонов каза, че няма намерение да подава оставка заради думите си „кресливи жени“ и „уж болни деца“ по повод протестите на майките на деца с увреждания, предаде репортер на Novini.bg

Всеки може да иска оставка, особено политически партии и лидери. Оставката представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост. Причините могат да бъдат две. Едната са лични, морални причини – ако човек е допуснал грешка и смята, че по този начин ще я изкупи. Втората е в резултат на политическо решение. Такова решение може да вземе политическият съвет ГЕРБ-Обединени патриоти, защото същият този Съвет ме е задължил да бъда вицепремиер. Аз съм на този пост не по свое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима човека – г-н Бойко Борисов, г-н Красимир Каракачанов и г-н Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам. Все пак съм представител на Обединени патриоти, заяви Симеонов.

Не виждам никакви причини да подам оставка по лични причини, няма за какво. Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад думите си категорично. Винаги в живота си съм казвал истината и никой не може да ме накара да постъпвам по друг начин – да не казвам истината, подчерта вицепремиерът.

Протестите на БСП не ме притесняват, нормално е опозиционна политическа сила да иска оставка. Нека ги събират и да ги карат с рейсове от различните градове – да заповядат, няма проблем, каза още Валери Симеонов, визирайки организирания във Фейсбук и насрочен за днес в 12.30 часа протест с искане за оставката му.

Симеонов уточни, че все още не е говорил по темата с премиера Борисов.

Според вицепремиера думите му са извадени от контекста. Между „кресливи жени“ и „уж болни деца“ има 13 други думи, заяви Симеонов.

Категорично против повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. се обяви вицепремиерът след срещата с работодателските организации. Той поясни, че тази среща е регулярна и в случая е поискана от работодателските организации. Валери Симеонов смята, че подобно увеличение на максималния осигурителен праг е сериозно нарушение на предизборната програма на коалицията на ГЕРБ и „Обединените патриоти“, защото в нея е било записано да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. „Както виждате, още няма и година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго освен увеличаване на данък“, допълни Симеонов. Според него една такава промяна на максималния осигурителен праг ще доведе до „удар“ върху печелившия бизнес.

Вицепремиерът добави, че с работодателските организации са на общо мнение, че трябва да се отмени плащането на първите три болнични дни от работодателя.

По отношение на промените в Закона за хората с увреждания Валери Симеонов и представителите на бизнеса настояват да отпаднат квотите, които задължават работодателите да назначат на работа определен брой хора с увреждания. Валери Симеонов изтъкна, че към настоящия момент в България има остър недостиг на работна ръка и нямало работодател, който да не назначи инвалид на работа, стига той да може да му върши работа. Той е категоричен, че една подобна санкция се превръща в един допълнителен данък.

Валери Симеонов настоява спешно да се приемат законодателни текстове, които да дадат възможност на хора от трети държави, основно от български произход, да могат да получат право да работят в България за определен срок, но да не могат през това време да напуснат страната ни и работят в други държави от ЕС.

Освен това бизнесът настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци, която е според принципа „замърсителят плаща“, добави вицепремиерът.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline