Главни Новини

Учени алармират: Филтрите на цигарите не намаляват изобщо вредите, а само пести тютюна

Да разпространим новината
Снимка: ПиксабейБритански и американски учени призоваха да бъде въведена пълна забрана на филтрите на цигарите, съобщава научното списание „Бритиш медикъл джърнъл“.

Специалистите предлагат тези изделия да бъдат включени в черния списък на забранените пластмаси за еднократна употреба, който ще влезе в сила в ЕС през 2021 година.Експертите нарекоха цигарените филтри „най-смъртоносната измама в историята на човешката цивилизация“. Според тях те са напълно безполезни и в никакъв случай не намаляват вредата от тютюнопушенето. Те не филтрират отровите и не правят цигарите по-безопасни, каквато е глобалната заблуда, коментира БТА.

Учените припомнят, че цигарите с филтър започват да се продават от 50-те години на миналия век. Именно тогава производителите убеждаваха потребителите, че с тези приспособления пушенето не е толкова опасно. Но на практика филтрите са били въведени, за да се пести от тютюна, да се произвеждат повече цигари и едновременно да послужат за психологическа примамка. „Сега вече знаем, че аргументът за безопасността е бил мит, един от многото, сътворени от тютюневата промишленост, за увеличаване на продажбата на цигари“, пише в изследването.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането