Главни Криминални

Убийството на Виктория Маринова предизвика международен отзвук

Да разпространим новината

BBC съобщава, че Маринова е третият известен журналист, убит в Европейския съюз през последната година. Цитиран е Харлем Дезир, представител на проекта “Срещу организираната престъпност и корупцията”, в който Маринова е участвала. Той настоява за сериозно разследване на случая и наказание за извършителите.

За убийството съобщи и британският вестник “Гардиън”.

На Националното съвещание на МВР днес министър- председателят Бойко Борисов обяви, че е “въпрос на време е да се разкрие убийството”, тъй като криминалистите разполагат с генетичен материал и на място са изпратени опитни специалисти.

Трийсетгодишната жена е била директор в местна телевизия, където е водила и собствено предаване. Тялото ѝ беше открито на брега на Дунава, припомня БНР.

По случая няма заподозрени, полицията разследва всички версии. В Русе бяха изпратени водещите криминалисти да разследват случая, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

“Фиксирани са и са иззети множество находки, включително и генетичен материал, който колеги от Института по криминология да започнат работа по установяване на ДНК профил. Работи се по отношение на лица от криминалния контингент. В близост до местопрестъплението има психиатрично заведение, което също е обект на наша проверка и проверка на лицата, които са били настанени вътре – дали някой от тях се е отклонил,” допълни още Маринов.

Същевременно Комитетът за защита на журналистите призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от Франс прес.

“КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието”, заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън.

Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата ѝ близо до дома ѝ в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.

Организацията Репортери без граници също призова българските власти да “хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт” и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде Франс прес.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline