Новини

Транспортният министър: Ще се возим по-бързо, по-комфортно, по-чисто и по-достъпно с влак

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

За 3 часа от София до Бургас с влак – кога ще стане това?

Не само ще се пътува за три часа до Бургас, но ще се пътува много по-конфортно, по-чисто и по-достъпно, защото не винаги само скоростта е фактор за удобството на пътника. БДЖ изпълнява всички проекти, които са релевантни към трасето София – Бургас, те са на различни лотове в различна фаза на изпълнение.  Това коментира транспортният министър Росен Желязков пред камерата на Нова тв.

До края на годината се водят преговори за доставка на мотрисни влакове. В момента говорим със Шкода за локомотиви, за да се постигне максимална скорост от 160 км/ч, разговаряме и с Дойчебанк за вагони втора употреба. Един вагон втора употреба от Германия излиза по-евтино отколкото ремонта на българските, коментира Желязков.

Средната цена за една седалка във влак в Европа е 25 000 евро, а нашата цел е да осигурим 4000 нови седалки, допълни той.

Железниците са най-екологичния, най-ефективен и в бъдеще най-субсидиран транспорт, който ще бъде развиван и у нас, и в цяла Европа, посочи той.

В момента билета се субсидира от държавата 20 към 80% в полза на пътника, допълни той.

Работи се много сериозно по отношение на всички фактори, които спъват по какъвто и да е начин БДЖ, увери министърът. Ясна визия имаме и по отношение комфорта на пътниците и това ще се види още в следващите месеци, допълни  той.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано