Главни Новини

Торта с козунак и бишкоти

Да разпространим новината


Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.Изпращайте рецептите си на

адреси [email protected]

и [email protected]

За въпроси – тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Виолета Василева ни предлага рецепта за лека торта, приготвена с бишкоти и козунак, който може да купите от всеки хранителен магазин.

ПРОДУКТИ

500-600 г козунак

1 пакет бишкоти

1 ч.ч. прясно мляко

2 бурканчета домашно сладко – в случая от праскови и от ягоди

2 кофички кисело мляко

1 ч.ч. захар

2 пакетчета желатин

шоколадови пръчици и стафиди за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Вземаме форма за торта с падащо дъно. Обвиваме с прозрачно фолио основата ѝ и я сглобяваме. Подреждаме по стените на ринга бишкоти. На дъното поставяме плътно нарязани филии от козунака с дебелина около 2 см.

Напояваме ги с половината от прясното мляко и намазваме с едното сладко, в моя случай от праскови. Разбъркваме едната кофичка кисело мляко с 1/2 ч.ч. захар с вилица или с миксер. Важното е да не останат бучки в него.

Разтваряме едното пакетче желатин в 100 мл вода. Когато набъбне, го затопляме за секунди в микровълновата до разтопяването му. Прибавяме го към киселото мляко и разбъркваме отново. Изсипваме равномерно върху сладкото и позаглаждаме. Оставяме в хладилника за около час, за да стегне. Повтаряме същото с втори ред козунак, напояваме, сладко от ягоди и отново кисело мляко със захар и желатин.

Връщаме в хладилника за час, за да стегне. Освобождаваме тортата от ринга, като преди това леко с ножче минаваме по стените ѝ, за да не се разпадне. Поръсваме обилно с шоколадови пръчици и стафиди.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...