Главни Любопитно

Тайната на дълголетието: Откриха начин за възстановяване на черния дроб

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Умерено увеличаване на активността на ензима теломераза в чернодробните клетки помага за възстановяването на увредените тъкани с течение на времето. Откритието е направено от специалистите от Медицинския факултет на Станфордския университет. В резултат на тези наблюдения могат да се разработят лекарства за борба с цирозата и стареенето на чернодробните клетки, пише EurekAlert, цитиран от zdrave.to.

В хода на изследването върху мишки експертите установиха, че 3-5% от всички чернодробни клетки произвеждат голямо количество теломераза, но те са по-малко активни гени, които участват в нормалния метаболизъм. Когато органът е повреден, тези клетки, равномерно разпределени в черния дроб, започват да се размножават, образувайки нова тъкан.

Учените се надяват, че резултатите от проучването ще помогнат за разработването на лекарства, които ще стимулират бързото заздравяване на черния дроб, ще го предпазят от рак и ще удължат нормалното функциониране на органа по време на стареенето.

Експертите също така твърдят, че най-полезните продукти за черния дроб са печените морски водорасли, зехтинът, орехите, сушените плодове и млечните продукти.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама