Главни Общество

Таксиджиите в София излизат на протест за повече пари

Да разпространим новината

Столичните таксиметрови шофьори излизат на протест пред общината утре на обяд. Исканията им отново са съсредоточени върху по-високи цени, на които да возят клиенти. Недоволството им насочено и към частните автомобили, спиращи на стоянките им.

loading...

С общо предложение таксиметровите шофьори ще поискат стоянките им да заемат 2% от „синя зона“, 4% от „зелена зона“ и 25% от местата за паркиране в останалата част на столицата. Сред предложенията е и разрешителните за таксиметров превоз да бъдат на името на водача. Също така да им бъде позволено, когато возят клиенти да се движат в бус лентата.

Исканията си браншовиците споделиха с лидера на червените Калоян Паргов, който е и зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм на СОС. По негов съвет таксиметровите шофьори ще изготвят обща декларация за тарифите, която ще поставят на вниманието на Столична община, подкрепена от всички организации.

loading...

Таксиджиите имат различно виждане колко трябва да бъде минималната цена на километър – 0,94 до 1,30 лева. Според тях цената на возене трябва да се обвърже с минималната работна заплата и при всяко нейно увеличение да се повишава и услугата им. Столичният общински съвет е органът, който по закон трябва да определи минималните и максималните тарифи за таксиметровите услуги за населеното място. Стоянките им да бъдат обособени с табели и надпис на пътя „такси“ както и жълта маркировка за мястото им на платното, са част от исканията им.

По думите на Боян Василев, зам.-председател на организацията на таксиметровите превозвачи в България, заемащите местата им за чакане частни автомобили трябва да бъдат принудително премахвани от паяците на Центъра за градска мобилност. Сред исканията са нова стоянка на летище „София“, която да бъде достъпна не само за една фирма, за място на нея са готови да плащат такса. Таксиметровите шофьори искат поставяне на химически тоалетни и въвеждане на европейското законодателство, което забранява газови бутилки в багажника на автомобилите Готови са и да приемат промяна в регулацията, която включва разрешителните за таксиметровите шофьори да бъдат на името на водача, а не на колата. Но искат премахване на вече поставените велоалеи по някои от булевардите, защото задръствали движението.

Ще поставят въпроса и за промяна в законодателството, което да им даде възможност да поставят видеорегистратори в колите, които да използват като доказателство при ПТП. Отново се повдига и темата за практиките, предлагани в социалните мрежи подобни на споделеното пътуване. Паргов подкрепи таксиметровите шофьори, че тези услуги също струват пари на ползващите ги и отнемат от клиентелата им.

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.