Главни Свят

Светът изтръпна: Великобритания се разпада като Югославия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън“, гласи заглавието на редакционна статия в британския в. „Индипендънт“.

 

 

 

Бившият премиер Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът между Англия и Шотландия е за него далеч по-важен от въпроса за Брекзита. Джонсън също трябва да осъзнае тази истина, продължава статията, която предупреждава, че Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия, от която в крайна сметка остана само Сърбия.

 

По същия начин Великобритания е на път да се превърне в Англия плюс Уелс – а след време, без съмнение, само Англия, предупреждава „Индипендънт“. Със скоростта, с която се развиват нещата, Борис Джонсън ще трябва да се радва, ако успее да си запази Корнуел – ако изобщо заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният премиер на Великобритания, която самият Джонсън обича да нарича „най-успешния политически и икономически съюз в историята“ – и това ще е, до голяма степен, по негова вина. За опасността от разпадане на Обединеното кралство предупреждава и редакционната статия на британския в. „Гардиън“.

 

Джонсън не иска да бъде видян да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзита – целта му е да накара европейците да се изпотят, дори на цената на спад на курса на лирата. Въпреки това той даде приоритет на посещението в Шотландия още в началото на мандата си – което не печели никакви политически дивиденти. В най-добрия случай срещата му с лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи щетите.

 

Но склонността на новия британски премиер да приеме Брекзит без споразумение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландската първа министърка Никола Стърджън едва ли беше по-лесна.

 

Очевидно Джонсън направи това посещение, защото не можеше да си позволи да не отиде. През 2016 г. шотландците гласуваха масово за напускане на ЕС – но малцина представители на централните власти приеха насериозно вероятното отражение на Брекзита върху Шотландия. Джонсън, също като повече поддръжници на напускането на ЕС, никога не мисли особено много за Шотландия, нито за Ирландия.

loading...

Реклама

Реклама