Главни Криминални

Спипаният вчера хероин на “Капитан Андреево” е рекорден за страната

Да разпространим новината

Рекордна за българската митница пратка от 712, 574 кг хероин на стойност по цени за съдопроизводството 46, 317 милиона лева, е задържана на ГКПП “Капитан Андреево”.

Това обявиха на съвместна пресконференция на пункта окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и директорът на дирекция “Митническо разузнаване и разследване” в Агенция “Митници” Георги Георгиев днес, цитирани от БТА. Товарът е бил открит в товарните отсеци на два камиона с иранска регистрация, а по случая за 72 часа са задържани двамата шофьори – също ирански граждани, каза Иван Стоянов. По негови думи тировете с високорисковото вещество в особено големи размери са били разкрити на 27 септември вечерта и на следващия ден 28 септември.

Превозните средства са били натоварени с легална стока – палети със строителни плоскости. Дестинацията на транспорта е била от Иран за дружество в Австрия, уточниха разследващите. Първият автомобил е селектиран за проверка по метода “анализ на риска”, посочи Георги Георгиев. Превозваните плоскости от гипсокартон са били слепени в долната им част, а пресовките с наркотика са били на тънки слоеве между плоскостите, добави Георгиев. Според него ренгеновата апаратура не е могла да “хване” наркотика, тъй като товарът е бил с висока плътност.

В резултат на оперативните действия още 10 часа преди да пристигнат на Капитан Андреево за инспекция са били селектирани още два камиона, които са се движели по същата дестинация и са превозвали същата стока, подчерта Георгиев. Така в първия камион са били намерени 347, 270 кг. хероин, а във втория – 365, 304 кг. хероин.

Липсват данни за наркоканал. Продавачът на легалната стока от двата камиона е бил един и същ, както и купувачът, поясни прокурор Стоянов. Задържаните шофьори засега не са направили признания за участие в трафика. Най-вероятно в понеделник ще бъде мярката им за неотклонение, като Хасковската окръжна прокуратура ще иска най-тежката мярка “задържане под стража”, подчерта Стоянов.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline