Главни Криминални

Спецпрокуратурата: Събрани са достатъчно доказателства за кибертероризъм от „ТАД Груп“

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те
Крайната цел на обвинените била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу политическата система и правителството.
Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на „ТАД Груп“ и двама от служителите във фирмата, се казва в съобщение на институцията.
Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата „ТАД Груп“.
Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това – разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности – нещо, което по отношение на НАП вече е налице.
В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в „ТАД Груп“ Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.
Държавното обвинение изнесе като доказателства заключения на експерти, които са разкодирали част от компютрите на Бойков. Според показанията на бивши служители на ТАД груп Иван Тодоров е давал указания нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми, и когато бъдат открити пропуски в системите на фирмите, те да се привличат за клиенти.

Към настоящия момент Тодоров, който е привлечен за обвиняем в към кибертероризъм, изобщо не съдейства на разследването.

„От разпитите стана ясно, че са източени и криптирани данните на над 5 милиона и сто хиляди български граждани. Две седмици преди реализацията – оповестяването публично, тези данни са предоставени на сайта Биволъ“, съобщи прокурорът по делото Евгения Станкова.

Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението „Телеграм“ между един от обвиняемите и собственика на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.
Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства – най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове.
Към момента собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. – да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата.
Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито. Очаква се съдът да се произнесе с определение около 19 ч. днес.
канал 3
loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано