Главни Общество

Социалният министър съобщи, че в НС са внесени предложенията за промени в КСО, свързани с промените в пенсионната формула

народно събрание
Да разпространим новината

Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти, че депутати днес са внесли в НС предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с промените в пенсионната формула.
Министърът отново повтори, че никой няма да бъде ощетен от прилагането на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, като напомни, че се предлага да има преходен период до началото на 2023 г., в който хората да избират по коя методика да стане изчисляването на размера на пенсията им.
Петков обясни, че изборът на периода е заради това, че той съвпада с хоризонта на средносрочната бюджетна прогноза, за който са направени оценки на въздействието, според които годишно ще има около 13 – 14 млн. лева по-висок разход спрямо текущото положение на новоотпуснати пенсии. Това отново доказва, че финансовите мотиви не са били водещи за едно или друго решение, а преминаването към по-съвременен и по-справедлив начин на отпускане на пенсиите, коментира министърът, като допълни, че не е нормално през 2020 г. да се отпускат пенсии на база на доход от 1982 г.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com