BGtop
Главни Общество

Социален антрополог: Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени

Да разпространим новината

Не виждам общ профил на протестиращите. Бунтът е нещо изключително разрушително. Слава богу в България в това отношение сме доста кротки. Има героична представа за бунт. Случват се хора, което имат колективни проблеми и търсят решение. Ако властта не откликваше на исканията им, нямаше да седят нещата така. Това е форма на пряка демокрация, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“, социалният антрополог Харалан Александров.

„Обществото е доста разтревожено и това не е само в България. Хората се чувстват все по-изолирани и изгубени. Няма такова нещо като класов интерес, например. Има много различни групи, които трансформират гнева с искания на протестите“, каза още той.

„Би могло да се направи паралел с протестите във Франция. Това, което става там обаче повече прилича на бунт. Структурата на Париж е направената така, че да не могат да се строят барикади. Много по-различна гражданска култура. България е кротка и има общество, което винаги гледа да си реши проблемите с договаряне и компромиси. Чрез социалните мрежи става възможен и отдушник. Склонни сме да ползваме властта за обвинения, затова, че например чиновникът се е държал зле с нас. Много от проблемите, намират своите решения. Например майките, започват да получават това, което искат. Комуникацията между обществото и властта е превърната в директен разговор,. Нормалното е да се ползва тази обратна връзка, в по-ниските нива на администрацията и премиерът според мен трябва да се намеси“, категоричен беше Александров.

„Аз не искам смяна на системата, защото сме в демокрация и смятам, че тя функционира достатъчно добре“, каза още Харалан Александров.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline