Главни Общество

Скръбна вест! Почина най-възрастната българка

най-възрастната българка
Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Най-възрастната българка баба Невена Прокопова Узунова – по баща Аврамова почина на 23.07.2019, почти на 104 години и беше най-възрастният жител на село Ковачевица, съобщава „Монитор“. Родена е на 15.01.1916 г. Сирак и никога не е виждала баща си дори на снимка, защото той загива в Първата световна война през 1915 г. Майка й пък е едно от сирачетата от Баташкото клане, които се заселват в селото, така че корените са й от там. Сестра е на баба Мария Жерева.

На 19 години се омъжва за Васил Стоянов Узунов. Ражда три деца-една дъщеря и двама сина. През 1958 г., на 42 години, остава вдовица – съпругът и е убит в гората и намерен месеци по-късно.Това променя живота на цялото семейство. Синовете й по това време са студенти в София, а дъщерята е ученичка. В Ковачевица живее до 1970 г., а след това се преселва в Шумен с дъщеря си и сина си. След навършване на 90-та си година мести във Варна където живя до края на дните си.

Изключително силен дух и вяра, обичаше живота и не се оплакваше, до края не пиеше никакви лекарства, казва нейният внук Иван, който изпълни нейното последно желание и погреба баба си в гроба на майка си и баща си.

Той превози в хладилна камера баба си до Ковачевица и над 30 души от оределите ковачовалии кореняци я изпратиха. Беше благодарна на живота. Слушаше душата си и казваше – „Аз ходя само там, където душата ме кара.“Виждаше хората освен с очите си и през сърцето си. Не ги делеше на турци, помаци, цигани – всички бяха хора за нея. Последната година казваше: „Ох, до сто години ми беше добре, после ми стана трудно“.

Беше с изключително бистър ум – няма момент, в който да изтърве глупава приказка или да не е с акъла си. Грижеше се много за себе си – правеше физически упражнения, разтриваше се, не прекаляваше с храната и така не се налагаше на кой да се грижи за нея, разказва още внукът.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано