Главни Новини

Скандал и протест в БНР, БСП скочи, Борисов защити журналист – България

Да разпространим новината

„Защо се стигна до кадруване отвън в най- свободната българска медия?”, запита днес във Фейсбук журналистът от БНР Силвия Великова.

Така тя отговори на скандала в Българското национално радио и взетото от ръководството на медията решение за потушаване на напрежението.

Вчера Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води сутрешния блок „Преди всички” и да отразява новините. Но след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и намесата на премиера Бойко Борисов, забраната беше отменена.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото.

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Русе, отрече да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Той подчертае, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на директора на БНР, че ако това решение не бъде отменено, то парламентарната група на ГЕРБ ще поиска оставката му в парламента.

„Когато научих за свалянето на Великова, аз ѝ се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих ѝ се да ми потвърди. Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси… Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката”, заяви Борисов.

Поради силния обществен отзвук Управителният съвет на Българското национално радио покани и изслуша изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт” Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

Впоследствие ръководството на БНР обяви, че споделя становището на Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Кръстев е гарантирал, че Силвия Великова няма да бъде свалена от ефир и ще продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички” на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт” обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите. Част от съдържанието е било изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт” следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3” като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки Кръстев ще определи по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

В интервюто за „Дарик” Великова заяви, че формалният повод за свалянето ѝ от ефир е, че по документи се води на позиция „старши редактор” и това не предполагало да води новини и да прави репортажи. Тя подчерта, че от години насам не е имало пречки за съвместяване на тези дейности.

Междувременно в БНР избухна още един скандал, след като снощи се появиха спекулации, че тази сутрин няма да има издание на предаването „Преди всички”, след като нито един журналист не е пожелал да поеме ролята на свалената от ефир Силвия Великова. Днес водещ на сутрешният блок беше Диана Янкулова, а на страницата във Фейсбук на радиото беше публикувана информация, че предаването е спряно по УКВ. От ръководството на БНР заявиха, че спирането е заради планирана профилактика.

Днес в 12 часа е насрочен протест пред сградата на националното радио.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com