Главни Новини

Шпионин, детски писател и изобретател – Роалд Дал – Любопитно

Да разпространим новината
Д нес отбелязваме Деня на Роалд Дал, считан от мнозина за най-добрия разказвач на истории. Авторът на „Матилда“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“ ни остави съкровищница от оригинални и любими детски книги. Неговият живот е не по-малко вълнуващ от този на героите му. 

Дал се ражда в Уелс на 13 септември 1916 г. в семейството на норвежците Харалд Дал и Софи Магдълийн Дал. Авторът е кръстен на Роалд Амундсен – норвежеца, който само четири години по-рано става първият мъж, достигнал Южния полюс. 

Всичко е вдъхновение

Дал е изпратен да учи в интернат. Като ученик той е поканен да изпробва шоколадово блокче – спомен, който остава с Роалд през целия му живот и вдъхновява написването на „Чарли и шоколадовата фабрика“. 

След като приключва с образованието си, Дал се впуска в пътешествия по света – първо в Канада, а след това и в Източна Африка. Там той работи за петролна компания до избухването на Втората световна война. 

Войната – пилот на изтребител, а след това и шпионин

След избухването на войната, Дал се включва в Кралските военновъздушни сили. През 1940 г. самолетът му се разбива и той получава тежки наранявания на главата. В резултат на това прекарва шест месеца в болница. През лятото на 1941 г. започва да изпитва изтощителни главоболия – последици от катастрофата. Обявен е за неспособен да лети и е изпратен у дома във Великобритания.

Две години по-късно Дал е командирован във Вашингтон. В САЩ Роалд става шпионин, който сътрудничи на МИ-6. Заедно с него е създателят на Джеймс Бонд – Иън Флеминг. След години Роалд ще адаптира романа на Флеминг като сценарий за филма за Бонд от 1967 г. Докато е в Америка, Дал се среща и с британския романист Сесил Скот Форестър, който го насърчава да пише за преживяванията си по време на войната. 


„Това, макар да не го знаех тогава, беше моментът, който промени живота ми“.


Променя историите си

„Джеймс и Гигантската праскова“, първият роман на Дал, насочен към децата, първоначално се казва „Джеймс и гигантската череша“. Дал сменя името, защото смята, че „прасковата е по-красива, по-голяма и по-капризна от черешата“.  „Чарли и шоколадовата фабрика“,  „Големия добър великан“, както и „Матилда“ също преминават през няколко ранни чернови. А след време повечето от историите му са екранизирани.  

Той е медицински изобретател

Всички помнят Дал като детски писател. Той също така пише сценарии. Но това, което малцина знаят, е, че авторът допринася за изобретяването на маневрените клапи, използвани в неврохирургията. 

Иновацията идва вследствие на лична трагедия. През 1953 г. Роалд Дал се жени за американската актриса Патриша Нийл, с която имат пет деца. През декември 1960 г., четиримесечният син на писателя е ударен от такси и получава травма на мозъка. В резултат на това той развива хидроцефалия – медицинско състояние, при което се натрупва течност в мозъка.  


Източник:
Getty Images/Guliver

Заедно с неврохирурга Кенет Тил и Стенли Уейд, Дал проектира клапан Wade-Dahl-Till, който да се използва за източване на излишната течност от мозъка. Синът на Дал се възстановява от инцидента и не се нуждае от клапана, но по-късно устройството е използвано в хиляди операции.  

Роалд Дал умира на 23 ноември 1990 г., но и до днес историите му продължават да вълнуват и вдъхновяват поколения деца и техните родители. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com