Главни Криминални

Шефът на „ТАД Груп“ е разследван за киберпрестъпление през 1997 г.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Ще има ли развръзка по мегапробива на данни от НАП? Във вторник сутринта задържаха собственика на фирмата „ТАД груп“ на летище София. Иван Тодоров ще бъде обвинен в подбудителство към източването на данните на милиони българи от НАП.

 

По информация на Нова телевизия Тодоров е бил е разследван за киберпрестъпление през 1997 г. заради източване на карти, с които се предполага, че е купувана техника от САЩ. Вината му обаче не е доказана.

 

По това време вече е имал ресторант и във времето му бизнесът му процъфтява. Към днешна дата Иван Тодоров е бизнесмен с десетки фирми.

 

През 2016 година започва да се занимава официално и с киберсигурност. Преди три години Тодоров регистрира фирмата „ТАД Груп“ с начален капитал от над 190 000 лева. Централата на фирмата е в САЩ, а според адвокатите му, той е поел франчайза ѝ у нас. Офисът на повечето фирми на Тодоров се намира във Варна в един от ресторантите от верига за сандвичи, чийто франчайз също притежава. Тодоров е избран от международната верига за сандвичи да развие бизнеса и в Румъния.

На друг адрес е регистрирана друга фирма на Тодоров. В нея той има и съдружник. Офисът е бил освободен преди няколко месеца.

Очаква се по-късно днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане срещу собственика на „ТАД Груп“ да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Преди близо две седмици данните на около 5 млн. български граждани изтекоха след хакерска атака. За пробива на сървърите на агенцията са обвинени Кристиян Бойков, търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров. Бойков беше пуснат с мярка „подписка“, а Янков трябваше да плати 20 хил. лв. гаранция.

Преди дни НАП пусна приложение, в което всеки може да провери дали личните му данни са сред източените след хакерската атака. То е достъпно на страницата на агенцията.

loading...

Реклама

Реклама