Главни Криминални

Шефът на „ТАД Груп“ е разследван за киберпрестъпление през 1997 г.

Да разпространим новината

Ще има ли развръзка по мегапробива на данни от НАП? Във вторник сутринта задържаха собственика на фирмата „ТАД груп“ на летище София. Иван Тодоров ще бъде обвинен в подбудителство към източването на данните на милиони българи от НАП.

 

По информация на Нова телевизия Тодоров е бил е разследван за киберпрестъпление през 1997 г. заради източване на карти, с които се предполага, че е купувана техника от САЩ. Вината му обаче не е доказана.

 

По това време вече е имал ресторант и във времето му бизнесът му процъфтява. Към днешна дата Иван Тодоров е бизнесмен с десетки фирми.

 

През 2016 година започва да се занимава официално и с киберсигурност. Преди три години Тодоров регистрира фирмата „ТАД Груп“ с начален капитал от над 190 000 лева. Централата на фирмата е в САЩ, а според адвокатите му, той е поел франчайза ѝ у нас. Офисът на повечето фирми на Тодоров се намира във Варна в един от ресторантите от верига за сандвичи, чийто франчайз също притежава. Тодоров е избран от международната верига за сандвичи да развие бизнеса и в Румъния.

На друг адрес е регистрирана друга фирма на Тодоров. В нея той има и съдружник. Офисът е бил освободен преди няколко месеца.

Очаква се по-късно днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане срещу собственика на „ТАД Груп“ да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Преди близо две седмици данните на около 5 млн. български граждани изтекоха след хакерска атака. За пробива на сървърите на агенцията са обвинени Кристиян Бойков, търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров. Бойков беше пуснат с мярка „подписка“, а Янков трябваше да плати 20 хил. лв. гаранция.

Преди дни НАП пусна приложение, в което всеки може да провери дали личните му данни са сред източените след хакерската атака. То е достъпно на страницата на агенцията.

loading...

Реклама

Facebook

Реклама