Главни Общество

Шефът на НИМХ: Имаме средства да работим до края на август

професор Христо Брънзов
Да разпространим новината

В момента имаме средства да работим до края на август, може би и първата седмица на септември. Зависи какви икономии от консумативи успеем да направим. Това разкри в ефира на БНР директорът на НИМХ професор Христо Брънзов.

,,Разговорът малко нарочно, от някои хора, се измести в една посока за пари и за недостиг. В действителност спорът между НИМХ и БАН е много по-дълбок. Той е за тежестта на различните видове научни изследвания и дали трябва предимно в България – една бедна страна – да се развиват фундаментални изследвания, резултата от които е след десетилетия и както се вижда, дори и да минат десетилетия, този резултат го няма, или трябва да се наблегне върху научно-приложните изследвани, които имат пряко въздействие върху обществото и върху икономиката на страната. Този спор продължава вече много години в БАН“, коментира Брънзов.

„Тези неща достигнаха върха си, тъй като средствата, които получи НИМХ за възнаграждения са абсолютно същите като на един чисто научен институт. Дори нямаше средства за нощния труд на хората. При нас, за да работим 24 часа, 220 души са на денонощен режим на работа. Дори за тези хора нямаше средства, поради което се наложи да прехвърлим част от средствата, които са за издръжка, към хората и останахме без средства за комуникации, електроенергия, консумативи…“, добави още директорът на института.

,,Ако НИМХ излезе от БАН и отиде в МОН, той ще получава средства директно от държавата и ще избегне ситуация, в която държавата казва: „Ние дадохме достатъчно пари на БАН, оправяйте се там“, завърши ученият.

loading...

About the author

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]

Реклама

Facebook

Реклама