Главни Общество Политика

САЩ се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България, е казал министър Караниколов

Да разпространим новината

„САЩ устойчиво се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България. През последното десетилетие в нашата двустранна търговия са налице редица положителни тенденции, стокообменът успя бързо да си възвърне нивата отпреди финансовата криза от 2008-2009 г.“ Това е казал министърът на икономиката Емил Караниколов по време на откриването на конференция под наслов „Explore USA“, посветена на възможностите за българските компании да разширяват своя бизнес в САЩ, съобщиха от Министерството на икономиката.
В рамките на форума министър Караниколов е посочил, че през 2018 г. равнището на взаимна търговия е достигнало до 561 млн. щ.д., което значително надхвърля рекордното до този момент ниво от 2012 г. По негови думи за добрия резултат важна роля има и устойчивият ръст, който за миналата година е над 22 процента.
Икономическият министър е изтъкнал, че американският пазар е сред основните експортни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния спектър. „Така например САЩ са на челните места в географското разпределение на износа ни на хардуерни компоненти, на интегрални схеми и на електрически съпротивления с относителни тегла от порядъка на 10 процента от общо реализираните продажби на външни пазари, е заявил Караниколов“, цитиран от икономическото ведомство.
Емил Караниколов е уверил, че българското правителство и Министерството на икономиката ще продължат да поставят във фокуса на външноикономическата си политика по-нататъшното разширяване на търговските и инвестиционните отношения със САЩ като наш стратегически партньор, пише още в съобщението.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com