Главни Политика

Румен Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции

Да разпространим новината

Според президента Румен Радев случаят с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции, както вътре в страната, така и навън. “Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот”, заяви държавният глава пред журналисти в Троян, където присъства на тържествата по случай празника на града – Петковден, и 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

Той добави, че очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. “Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства върху личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова”, каза още президентът.

Той коментира също изявлението си, с което призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. “Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното”, посочи Румен Радев.

По думите му общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. “Те продължават да раждат разединението, да раждат корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще”, добави президентът, цитиран от БТА.

На въпрос относно предвидената здравна реформа, той каза, че здравеопазването ни е с тежка диагноза и фокусът на тази реформа трябва да бъде върху пациента. “В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация нашите медици да търсят реализация навън, а пациентите също лечение навън. Ето тук трябва да се замислим. Трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки”, каза още Радев и добави, че политическите партии ще решат дали има нужда от вот на недоверие.

Според него обаче внасянето на вот не винаги означава основна цел сваляне на правителството. Важно е да има дебат по обществено значими теми.

Румен Радев коментира и темата с изваждането от всички европроекти на строителната компания “Джи Пи Груп”. “Виждаме, че имаме сериозен проблем. Това са от една страна високите цени, от друга, безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София”, каза държавният глава.

Според него за решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното допускане до участие в обществени поръчки и то при сключени вече договори. По думите му такъв тип подход поражда и много други въпроси. “Къде са държавните и обществените институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчет, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно, че има проблеми. Нека да видим защо се стига до тези проблеми”, заяви още президентът.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline