Главни Политика

Румен Радев наложи вето на вдигането на данъка на старите коли и обяви: Първо да обяснят на народа за застраховките

Румен Радев
Да разпространим новината

Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод искането на управляващите за среща, на която на държавния глава да бъдат представени законовите промени в Кодекса за застраховането, които касаят цената на застраховката „Гражданска отговорност“.

loading...

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г., съобщи Радев. Припомняме, че на 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък.

Държавният глава уточни, че не може да каже дали ще наложи вето и на законовите промени, свързани с тавана на обезщетения на близки на загинали при катастрофи. При мен не е дошъл този закон. Първо трябва да обяснят на българския народ, на българските граждани. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент, заяви държавният глава.

Попитан дали проверката на прокуратурата срещу конституционния съдия проф. Атанас Семов ще се отрази на легитимността на решенията на Конституционния съд, президентът заяви, че не може да гадае решенията и действията на другите институции. Не съм изненадан, че се правят опити да бъде събудена една отдавна приключила прокурорска проверка. За мен целта е политическа, коментира Радев.

В отговор на въпрос, че в европейския доклад за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията и дали според него има такъв на фона на масовите протести, президентът заяви: „Самите протести са достатъчно основателни като аргумент и показват реалното състояние“.

По повод искането на Асоциацията на европейските журналисти-България да бъде наложено вето върху медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, Румен Радев заяви: „Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие“.

loading...

От прессекретариата на Президентството изпратиха официална информация за мотивите на държавния глава за налагането на вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, приет на 07.11.2018 г.

Президентът изразява несъгласие с разпоредбите относно:

-данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.

-отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба – таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.

-въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.

-промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита.

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.