Главни Новини

Румънски кебапчета и туристи, а не комари, докарали африканска чума у нас

Да разпространим новината

Африканската чума, която мори прасетата у нас, не идва с комарите, а с внасяни храни от Румъния. Тази теза разви директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, който предупреди, че заразата може да донесе до 1 млрд. лв.загуби за родната икономика, ако не бъде овладяна.

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса. Освен  от туристи от Румъния, която е пламнала от чумата, вирусът се разнасял и от много нашенци, които ходели на север от Дунав да пазаруват и хапват там.

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. От тези райони в Румъния, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев пред Би Ти Ви.

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари, от които пропищяха селищата край Дунав.

В петък ще бъде съставен график за пръскането по поречието на реката, което се забави заради липсата на препарат. „Той трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ.

Междувременно правителството спешно отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете..

„ Две години успяхме да се спасим от този бич, но сега и с идването на румънските туристи сме изправени пред опасност“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.

„Вчера бяха открити нови 6 огнища на африканска чума. Първото е в Тутраканци през 2018 г. Заразяването става лесно и бързо, няма ваксина. Пролетно-летният сезон е пикът.

Единственият начин е физическо унищожаване на дивите прасета и прасета тип заден двор, както и контрол върху стоките от

съседни държави – 1100 огнища има в Румъния. Вчера при откриването на 6-те огнища са предприети мерки, на 6 села има пунктове за дезинфекция.

Благодаря на Младен Маринов – от вчера веднага ни съдействат с пожарната на нашите екипи, на областните дирекции. Браношова организация дава агнета, пари изплатихме“, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

loading...

error: Забранено е копирането