Главни Новини

Росатом получи лиценз за строителство на втори блок на АЕЦ „Аккую“

Да разпространим новината
АЕЦ „Аккую“ СНИМКА: РойтерсРуската корпорация Росатом е получила лиценз за строителство на втори блок на турската АЕЦ „Аккую“ и се готви да инсталира първото стоманено оборудване по него през есента. Това заяви днес заместник-ръководителя на компанията Кирил Комаров, цитиран от Ройтерс и БТА.Проектът на стойност 20 млрд. д. за изграждане на четири атомни реактора руски дизайн в Аккую е сред най-големите атомни проекти за нови мощности в света и ще позволи на Турция да се присъедини към държавите, произвеждащи атомна енергия за граждански цели.

„Беше ни предоставен лиценз за втория блок в края на август“, каза Комаров на годишната конференция на Световната ядрена асоциация (World Nuclear Association – WNA).

Росатом е под натиск да завърши поне първия от четирите реактора до 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция.

След приключване на строителството АЕЦ „Аккую“ с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно, допълва ТАСС.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com