Главни Новини

Рим: ЕС не трябва да отстъпва пред турския шантаж с бежанците

Да разпространим новината
СНИМКА: PixabayЕвропейският съюз не трябва да се поддава не заплахите на Турция да изпрати милиони сирийски бежанци в страните от съюза, заяви днес италианският премиер Джузепе Конте и допълни, че Анкара трябва незабавно да прекрати военните си операции в Северна Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕС не може да допусне това изнудване. Усилията на Турция да даде подслон на сирийски бежанци не може да се превръщат в инструмент за шантаж заради военни действия, с която не можем да се съгласим и която трябва веднага да спре, каза пред журналисти Конте.Швеция обяви, че на срещата на външните министри от ЕС следващата седмица ще търси подкрепа за европейско оръжейно ембарго срещу Турция.

След среща днес с комисията по европейските въпроси в шведския парламент външният министър Ан Линде изрази задоволство от единодушната подкрепа на комисията за въвеждане на оръжейно ембарго. Швеция ще предложи също ЕС да проучи ограничителни мерки, включително икономически санкции или санкции срещу физически лица, каза Линде. Тя уточни че Стокхолм няма да предложи тези мерки още на срещата в понеделник, а ще поиска ЕС да ги проучи, ако ситуацията се влоши. Според членове на шведската парламентарна комисия този въпрос се обсъжда и в други страни членки, каза министърката. Тя напомни, че през 2018 и 2019 г. Швеция не е издавала разрешение за износ на бойно оборудване и техника в Турция.

Американският министър на отбраната Марк Еспър енергично насърчи Анкара да прекъсне военната си операция срещу кюрдска милиция в Сирия, съобщи днес Пентагонът в комюнике, цитирано от Франс прес. В комюникето се уточнява, че Еспър е разговарял по телефона с турския си колега Хулуси Акар.

„Това нахлуване заплашва да има тежки последици за Турция“, е предупредил шефът на Пентагона.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...