Главни Общество

Разкриха 15 къщи за гости с общо 4,5 млн. лв. субсидия, които не функционират като такива

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те
От всички 295 проверени къщи за гости, 15 не функционират като такива по данни и факти, които са установени на място. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на пресконференция за представяне на резултатите от проверките на 288 къщи за гости. Те са в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.
Тя отбеляза, че това представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости. „Субсидията, която е платена по тях, е 4,5 млн. лв. Тя, разбира се, ще бъде изискана в този й размер обратно. От проверката на екипите на ДФ „Земеделие“ други 74 къщи за гости, при които са установени и са в такъв процес, има различни други отклонения от заявените за изпълнение различни дейности, за постигане на цели в проектите“, изтъкна Танева.
„Бяха проверени общо 288 къщи в мониторинг и 7 извън мониторинг, които бяха поискани да бъдат проверени от различни представители на медии, които присъстваха на тези проверки, или общо 295 къщи за гости“, заяви Десислава Танева. 
Тя подчерта, че за първи път такива проверки се извършват с покана и присъствие на медии. „Това беше изпитание и за проверяващите и за собствениците и управителите на къщите за гости, които посрещаха екипа на Държавен фонд „Земеделие“.
От всички тези проверки, общо 295, на около 50 от тях са присъствали и медии. От тези 295 къщи за гости, по стандартната проверка, която прави ДФ „Земеделие“ по проверка на база на риска, бяха вече проверени 24. От всички проверки 15 къщи за гости не функционират като такива по данни и факти, които са установени при проверка на място“, посочи министърът. 
По думите й санкцията, която би била наложена, според вида нарушения по правилата на фонда, варира от 5 до 15% максимум от стойността на платената подкрепа.
„Докладите от тази проверка, след като се финализират, ще бъдат представени на прокуратурата по повод извършената от тях проверка в тяхна подкрепа. Нашата проверка се извършва за функционирането на проектите, като къщи за гости за изпълнение на целите, а прокуратурата извършва проверка по повод на спазването на съвсем различно законодателство. Ние сме работели в синхрон, колегиално и имаме комуникацията“, каза още тя.
loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано