Главни Свят

Повече от 18 000 убити при руските въздушни удари в Сирия, сочат данните на мониторингова организация

Да разпространим новината

Над 18 000 човека, сред които близо 8000 цивилни, са били убити при руските въздушни удари в Сирия преди три години, предаде АФП, като се позова на неправителствена мониторингова организация.

Русия се намеси в конфликта в Сирия на страната на правителствените сили на 30 септември 2015 г. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи днес, че оттогава при руски въздушни удари в страната са били убити 18 096 души. 7988 от загиналите, или 44 процента, са цивилни. Русия отрича да взима на мушка мирни жители в Сирия, припомня АФП.

При руските въздушни удари в страната са били убити още 5233 бойци на групировката “Ислямска държава” и 4875 бунтовници от различни фракции, включително джихадистки. Военната намеса на Русия промени драстично развитието на конфликта в Сирия в полза на режима на президента Башар ал Асад. В нейното навечерие сирийското правителство контролираше само 26 процента от територията на страната, а групировката “Ислямска държава” – над 52 на сто. Сега режимът на Асад държи две трети от Сирия, а “халифатът”, обявен от джихадистите, на практика е изтрит от картата, отбелязва АФП.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline