Главни Новини

По-малко пари за селскостопанска политика и кохезия в новия бюджет на ЕС

Да разпространим новината
СНИМКА: PixabayНамаляване на средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика и увеличаване на парите за климата и програмите за изследвания, иновации и образование – така накратко изглежда предложения от Европейската комисия бюджет за следващия 7 годишен период между 2020-а и 2027-ма година.

Заради Брекзит, с който се губи значителна част от средствата в европейския бюджет и обявените нови приоритети на следващата Европейска комисия, се налага преоценка на кохезионната и селскостопанската политика, които, според Комисията, трябва да бъдат модернизирани. На практика това означава, че за кохезия ще бъдат заделени малко над 0.3 на сто от брутния национален доход на 27-те страни-членки, като за миналия седемгодишен период процентът е бил почти 0.4 на сто, предава БНР.Още по-голямо свиване има при селскостопанската политика, за която са предвидени почти толкова при над 0.4 на сто за периода 2014-та-2020-та.

За сметка на това Комисията предлага да се увеличат разходите по програми за изследвания и иновации и образование като „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“, за управлението на границите, фонда за сигурността и създаването на нови програми като „Цифрова Европа“ и фонда за отбрана.

Предвидено е и нарастване на вноските на страните-членки, като за по-бедните тя ще бъде с 0.5 на сто от брутния национален доход, но ще бъде по-голяма за т. нар. „страни-бенефициенти“ – Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция, които са сред първите 8 държави по относително благосъстояние, но се ползват с отстъпка за своите вноски в европейския бюджет. Те ще плащат с 0.15 на сто повече.

Дългосрочният бюджет, който Комисията предлага, се равнява на 1,11 % от брутния национален доход на 27-те страни-членки. За да влезе обаче в сила, предложението трябва да получи зелена светлина от Съвета и Европейския парламент.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането