Главни Новини

Пловдив посреща пътуващото изкуство на Германия – Любопитно

Да разпространим новината
Източник:
Геoрги Димитров, vesti.bg

И нститутът за международни отношения на Германия представя пътуваща изложба на немско съвременно изкуство за първи път в България. Произведенията от художествения фонд на Института гостуват в Пловдив в рамките на програмата на Европейската столица на културата. 


Източник:
Геoрги Димитров / Vesti.bg

Селекцията включва 400 произведения на близо 100 артисти, които разкриват непоказвана картина на историята на изкуството в Германия от края на 40-те години на 20 в. до наши дни. Творбите оставят силен отпечатък върху цялата артистична сцена в Европа.

В ГАЛЕРИЯТА РАЗГЛЕДАЙТЕ ЧАСТ ОТ ИЗКУСТВОТО НА ГЕРМАНИЯ

Колекцията ще бъде показана в две изложбени зали в Пловдив: Галерия „Капана“ и Зала „2019“. 


Източник:
Георги Димитров / Vesti.bg

Кураторите на изложбата са Матиас Флюге и Матиас Винцен, които се опитват да дадат нов прочит на протичащите над четири десетилетия успоредно немски истории на изкуството. Колекцията доказва, че развитието на изкуството не се съобразява с предписанията на политическата история. Кураторите обръщат специално внимание 
на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, социална фотография на 50-те, феминистките тематики на 70-те и др. 

Един от впечатляващите акценти са творбите от Флуксус движението, които въпреки че са трудни за музейно представяне, са изключително интересни на аудиторията. 

Сред авторите, които българската публика ще види за първи път в Пловдив, са големи имена като Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Улрих Вюст и др.

Пътуващото изкуство на Германия

Изложбата е организирана от „Пловдив 2019“ и Института за международни отношения на Германия – ifa в партньорство с Гьоте-институт България. Откриването ѝ е днес от 18.30 ч. Емблематичните немски произведения ще гостуват в града под тепетата до 8 декември. 

Всеки, който желае да разгледа немското изкуство от края на 40-те години на 20 в., може да го направи в Галерия „Капана“ на ул. Райко Даскалов“ 29, както и в Изложбена зала „2019“ на ул. Уилям Гладстон“ 32.

Входът е свободен. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram


Източник

loading...