Главни Икономика

Пияни, дрогирани шофьори и побойници ще връщат пари на Касата

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Пияни и дрогирани шофьори и побойници ще връщат пари на НЗОК. Идеята на здравното министерство е провинилите се да платят лечението на пострадалите. Досега законът предвижда подобна мярка, но от години липсва механизъм, по който тя да се прилага.

Въпреки че често попада на агресивни пациенти, неотдавна медицинската сестра Нела Радева става жертва и на физическо посегателство.

„Започва прегледът и лечението, но чувам страшна кавга отвън. Излязох да помоля за тишина и бях нападната“, каза медицинската сестра в Спешна помощ – Горна Оряховица – Нела Радева.

Такива случаи Здравната каса има право да иска от нападателите, които са нанесли телесни повреди, да плащат лечението на жертвите си.

Пари на Касата ще трябва да връщат и шофьори, причинили катастрофи след употреба на алкохол и опиати. Оказва се, че откакто действат тези разпоредби, Касата не успяла да вземе нито един лев от подобни обезщетения.

„Тя никога не си е потърсила парите, а е трябвало да го направи, защото законът ѝ дава такова право от 2002 година”, заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в Здравеопазването.

Какви са загубите за здравния бюджет от непотърсените обезщетения не става ясно. От здравния фонд обясняват, че досега липсвали механизми, по които те да се съберат. Занапред съдът и полицията ще трябва да им предоставят нужната информация.

„Съдиите в Софийския и Районния съд, например са толкова заети, че това ще е върхът на поредните им задължения”, добави адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„То е абсурдно задължение. Те трябва да правят анализ – дали това, което са отсъдили, отговаря на изискванията на НЗОК. Правилото е – който има интерес, той да търси”, добави д-р Кацаров.

В новия вариант на закона ще има и други промени.

„Ако се опиташ да се самоубиеш, но неуспешно, вече няма да си длъжен да си плащаш за лечението, досега беше задължен по закон”, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Иначе, ако мярката за насилници и пияни шофьори все пак заработи, правозащитниците очакват тя да има и възпиращ ефект.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано