Главни Новини

Пилотните национални паркове в Китай отбелязват значителен напредък в защитата на околната среда

Да разпространим новината
СНИМКА: bulgarian.cri.cnИзграждането на всички 10 пилотни национални парка в Китай ще бъде завършено следващата година, като някои от тях вече имат значителни постижения в опазването на околната среда и дивата природа, съобщиха от Националното управление по горите в четвъртък.

Проектът за националните паркове бе одобрен от правителството през 2015 г. и те обхващат площ от 20 кв.км., предава Радио „Китай“.В Националния парк за тигри и леопарди броят на застрашените диви животни се е увеличил значително през последните две години. Популацията на сибирския тигър и амурския леопард, които са в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата, се е увеличила с 10 новородени тигърчета и 6 амурски леопарда, каза заместник-директорът на управата на парка. От 2017 г. насам те са получили над 668 милиона юана от централното правителство за насърчаване на туризма чрез екологичната защита, както и за редовни патрули, които да следят за бракониери.

В Националния парк за панди са били засечени 319 случая на незаконно използване на горите, 612 на търговска сеч и 462 на лов и търговия с диви животни.

В планината Цилин бяха затворени 114 мини, всички съоръжения и сгради демонтирани или премахнати.

Ускори се и преместването на гражданите, които живеят на територията на парковете. В провинция Гансу например близо 2900 жители напуснаха основните защитени територии в националния парк на планината Цилин, каза директорът му Уан Хунбо.

В Националния парк за панди местното правителство откри близо 22 000 нови работни места и помогна на хората да се издържат от екологичната защита. Жителите на националния резерват Тандзиахъ в провинция Съчуан например в момента печелят от изграждането на пчелни фирми.

„Ние ще продължим да търсим нови мерки за развитието на по-зелени отрасли и ще насърчим местното население да се ангажира с опазването на природата, доброволно изграждайки национални паркове“, каза Сян Къуън, директор на Националния парк за панди.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...