Главни Общество

Пчелар с важни съвети как да разпознаем истинския мед

Да разпространим новината

Над 120 малки производители от цялата страна изложиха продукция на фермерски фестивал в столичния парк „Заимов“ при Театър „София“. Изложението се провежда за четвърта поредна година. Организатори са Столична община, общинското дружество „Пазари Юг“ и кооперация Хранкооп – София.

Сред атрактивните стоки на изложението са козметика, бижута и аксесоари от натурални продукти. Може да се закупят също сезонни плодове и зеленчуци, гъби, билки и подправки, млечни и месни продукти, мед, сладка и конфитюри. „Не е тайна, че на пазара има и фалшив мед“, разясни пред камерата на Канал 3 Николай Червенков, който от 23 години гледа кошери в района на Стара Загора и Казанлък. „Когато в средата на зимата видите течен мед, който не е акациев, не се лъжете да го купувате. Истинският продукт би трябвало да е кристализирал и хомогенен. Освен това, видите ли мед на цена под пет лева – не купувайте“, бяха съветите на Червенков. Най-сигурният начин си остава потребителите да купуват от човек, когото познават. „Трябва си директен контакт между производителя и купувача“, смята търговецът.

Фестивалът в парка „Заимов“ събира няколко фермерски пазари в страната – Добрич, Банкя, Пловдив, столичната Римска стена и този пред земеделското министерство. 80% от участниците са фермери, има и занаятчии, разказа Николай Генов, председател на „Хранкооп“, един от съорганизаторите на фестивала.

Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората, могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари: Бизнес парк София (всеки вторник от 11 до 16 ч.); Римската стена (всяка сряда от 15 до 19 ч. и всяка събота от 10 до 14 ч.), в Добрич (всеки четвъртък от 10 до 18 ч.) ,в Банкя (всяка събота от 10 до 14 ч.).

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com