Главни Новини

Париж: Отхвърлянето на Силви Гулар е „тежка институционална криза за Европа“

Да разпространим новината
Силви Гулар СНИМКА: РойтерсОтказът на Европейския парламент да одобри кандидатурата на французойката Силви Гулар за еврокомисар е „тежка институционална криза за Европа“, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес и БТА.

„Защото без комисар от Франция комисията не може да поеме на път“, обясни тя пред радио „Франс ентер“.Кризата трябва да бъде „решена със спокойствие, без гняв, но трябва (председателката на новата комисия) Урсула фон дер Лайен да ни каже какво очаква от Франция“, добави Амели дьо Моншален.

Срещу френската кандидатка се водят две разследвания – едното е на френското правосъдие, а другото – на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Подозира се, че Гулар е замесена в схема за фиктивно наемане на работа във френската центристка партия „Демократично движение“, на която е член.

След отказа на Европарламента, болезнен за френския президент Еманюел Макрон, последният изрази вчера недоумение, че кандидатурата на Гулар е отхвърлена по причини, свързани с етиката, и поиска „обяснения“ от Урсула фон дер Лайен.

„Силви Гулар мина три комисии, изслушвана бе в течение на шест часа, по-специално от комисията по юридическите въпроси, която следи да няма конфликт на интереси. Тази комисия не откри нищо във връзка с конфликти на интереси“, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси.

„Много уважавам Европейския парламент, но един парламент не е съдилище, където се гледат делата, неразгледани от съдилищата в съдебната система“, добави тя.

„С президента и с Урсула фон дер Лайен имаме днес една задача – да решим тази криза, да открием бързи отговори за нея“, заключи Амели дьо Моншален.

Френският президент, за когото Европа е приоритет, се стреми преди всичко да запази мандата, обещан на Силви Гулар като представителка на Франция – обширен портфейл, включващ вътрешния пазар, съответно индустриалната политика, дигиталната сфера, отбраната и космоса.

Макрон разчита да използва този лост, за да лансира отново след двугодишни безуспешни опити в разделена Европа една индустриална политика, предполагаща големи европейски проекти, допълва АФП.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...