Главни Общество Политика

Пакетът „Мобилност 1“ и миграционната политика бяха сред темите, обсъдени от президентите Румен Радев и Марселу Ребелу де Соуза

Да разпространим новината

Пакетът „Мобилност 1“, миграционната политика на ЕС, както и многогодишната финансова рамка са сред темите, които бяха обсъдени на среща между президента Румен Радев и неговия португалски колега Марселу Ребелу де Соуза днес в Лисабон. Радев е на двудневно държавно посещение в Португалия.
По думите на държавния глава двете страни се намират в противоположните краища на Европа и както България, така и Португалия са гранични по отношение на миграционния натиск. Затова имаме много общи виждания как трябва да се реформира европейската политика за убежище, допълни Радев. По думите му е необходимо да се търси баланс между правата на хората и сигурността на Европа. Трябва да се наблегне на изграждането на центрове, които да бъдат извън ЕС, в които да се извършват бързи проверки за това кой е мигрант и бежанец от военни действия, добави още Радев. Той посочи, че е необходимо да се подобрят договорите за реадмисия, като отбеляза, че такива вече работят в Афганистан и Пакистан и се подготвя такъв с Ирак и други държави от региона. Президентът Радев смята, че интеграционната политика на ЕС не е успяла.
По време на разговорите е бил засегнат и въпросът за пакета „Мобилност 1“, който има огромен ефект върху българската икономика по отношение на растежа на националния доход и заетостта. Запознах президента Соуза с българската позиция и с нашето безпокойство по начин, по който го бях изложил до председателя на ЕП Антонио Таяни,  каза Румен Радев. Позицията на България е, че този пакет е в разрез с европейските принципи, политики и ценности.
Според президента Радев има съвпадение в позициите на двете държави по отношение на запазването на кохезионните и земеделски политики и фондове в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС.
Високо ценим отношенията между България и Португалия, които са един добър знак за бъдещето на ЕС, отбеляза Румен Радев и посочи, че в Португалия живеят 13 хиляди българи, които са мост между двете държави в икономическо и културно отношение.
От пресконференцията стана ясно, че двете държави имат много общи позиции по отношение на Брекзит, Западните Балкани, българското председателство на Съвета на ЕС, отношенията Европа – Турция.
На въпрос за позицията на България по отношение на Брекзит президентът Радев посочи, че много важна е единната европейска позиция по тази тема, защото във Великобритания има 200 хиляди българи, които живеят, работят и допринасят за икономиката на страната и ние сме длъжни да защитим техните права, което е най-важно за нас. От днес България има план, който подготвя страната ни за различни сценарии, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, като по този начин се цели да се минимизират щетите за икономиката, отбеляза държавният глава.
Португалският президент Соуза коментира, че за Португалия е ясно, че само обща позиция на ЕС по отношение на миграцията може да сработи.
Двустранните отношения между България и Португалия са ясен знак за едно партньорство, от което Европа може да има само полза, защото сме партньори както в ЕС, така и в атлантическия алианс, посочи още той.
Програмата на президента Румен Радев продължава днес със среща с председателя на Събранието на Републиката Едуарду Феру Родригеш, кмета на Лисабон Фернанду Медина, работен обяд с министър-председателя на Португалската република Антониу Коща, както и среща с българската общност.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама