Главни Свят

ООН преброи 3,4 млн. бежанци и мигранти от Венецуела по целия свят

Бежанци
Снимката е илюстративна
Да разпространим новината

Броят на бежанците и мигрантите от Венецуела достигна 3,4 млн. души, от които 2,7 млн. се намират в страните от Латинска Америка и Карибския басейн, според данни, публикувани днес от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Международната организация по миграцията (МОМ), съобщи ТАСС.
Според оценки на ООН през 2018 г. ежедневно Венецуела напускат средно по 5000 души. Най-много бежанци и мигранти е приела Колумбия – 1,1 млн. души. Следват: Перу – 506 000, Чили – 288 000, Еквадор – 221 000, Аржентина – 130 000, Бразилия – 96 000. Много от тях са заминали за Мексико, страните от Централна Америка и Карибския басейн.
Специалният представител на ВКБООН и МОМ Едуард Щайн отбеляза „огромната солидарност, проявена от страните от региона към бежанците и мигрантите от Венецуела“. Той подчерта също, че приемащите венецуелци общности се сблъскват с трудности и „се нуждаят от подкрепа от страна на международната общност във време, когато вниманието на света е съсредоточено върху вътрешнополитическите събития във Венецуела“.
Според данни на ВКБООН и МОМ властите на латиноамериканските страни са предоставили на близо 1,3 млн. венецуелци разрешение за временно пребиваване. От 2014 г. досега венецуелски граждани са  подали пред властите на тези и други страни над 390 000 молби за предоставяне на убежище, включително 232 000 през 2018 г.

loading...
loading...

Източник:БТА

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.