Главни Новини

Няма да вдигат възрастта за пенсия! Остава си 65 г. (Обзор)

Да разпространим новината


Многофондова система за втория стълб няма да се въвеждаНяма да има ново вдигане на възрастта за пенсия. Остава постепенното вдигане на възрастта всяка година, докато се изравни на 65 г. и за мъжете, и за жените през 2037 г. Тези промени в Кодекса за социално осигураване бяха приети още през 2015 г. и не се планират нови реформи, заявиха категорично от социалното министерство вчера.

Причина за уточнението е публикуваната през тази седмица актуализирана Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). В нея е записано да се вдига постепенно възрастта за пенсиониране. Това обаче са предложения от 2012 г., когато реформата все още не бе факт.

Стара била и идеята да се даде възможност на пенсионните дружества да управляват няколко подфонда с различен риск на вложенията и съответно доходност, а бъдещите пенсионери сами да избират в какъв от тези фондове да оставят парите си.

“Предложеният за обществени консултации проект на отчет включва предприетите комплексни действия, мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проекта на документа

не се предлагат

нови мерки за

“повишаване

на пенсионната

възраст и стаж”,

“ограничаване на ранното пенсиониране” или “въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система”, уточняват от социалното министерство. Те са категорични, че предложеният за обществено обсъждане проект на отчет за 2018 г. не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж.

Сега за работещите мъже в масовата трета категория труд нарастването е с месец на година. Така през 2020 -а те ще могат да се пенсионират на 64 г. и 3 месеца.

При мъжете

достигането

на 65 г. ще е

факт още през

2029 година

За жените от трета категория възрастта расте от сегашните 61 г. и 4 мес. с по два месеца на година до 2030-а. След това ще се вдига с по три месеца, докато стане 65 г. през 2037 г.

Няма да има промяна и при възрастта за работещите в първа категория, сега тя е 53 г. и 4 месеца за мъжете и 49 за жените, и ще се увеличава, докато стигне 55 години. При работещите във втора категория увеличението на възрастта за пенсия спира на 60 г. От 2016 г. започна да се вдига и изискването за осигурителен стаж и на двата пола с по два месеца, докато стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. Промени в тези текстове също няма да има, обясниха още от социалното министерство.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането