Главни Свят

Новозеландската премиерка обеща да не позволи нападателят от Крайстчърч да получи известността, към която се стреми

Да разпространим новината

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн обеща днес да не позволи нападателят, който уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч в петък, да получи известността, към която се стреми, предаде Асошиейтед прес.
Австралийският десен екстремист Брентън Тарант реши да се защитава сам в съда.
Новозеландската министър-председателка обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи. „Мога да ви уверя в едно нещо – че няма да ме чуете да произнасям името му“, каза тя пред репортери.
Ардърн отбеляза, че нападателят „очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност“, посочи тя и изрази увереност, че това може да не бъде допуснато.
Стремежът на Тарант да придобие известност личи ясно от това, че той разпрати преди атаката манифест и показа на живо нападението в социалните мрежи, отбелязва АП.
На извънредно заседание на новозеландския парламент днес, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, министър-председателката обеща масовият убиец да „понесе цялата строгост на закона“, предаде Франс прес.
Ардърн откри заседанието с арабския поздрав „Салам Алейкум“ (Мир Вам).
Новозеландската премиерка призова жителите на страната да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност в страната, предаде Ройтерс.
В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на убити при атаката.
Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на жертви.
Нападателят уби общо 50 души в две джамии. Още 50 човека бяха ранени. 30 от тях остават в болницата в Крайстчърч. Девет от ранените са в критично състояние.
Четиригодишно дете е било транспортирано в болница в Окланд в критично състояние.
Редица новозеландски компании премахнаха днес рекламите си от социалните мрежи, предаде ДПА.
Те взеха това решение, след като нападателят от Крайстчърч показа на живо атаката във Фейсбук и постна в Туитър линкове към манифеста, в който изложи своите идеи.
Също днес Джасинда Ардърн призова социалните мрежи да поемат по-голяма отговорност.
„Не можем просто да седим със скръстени ръце и да приемем, че тези платформи просто съществуват и че това, което се казва в тях, не е отговорност на мястото, където е публикувано“, каза новозеландската премиерка в парламента. Тя обобщи, че социалните мрежи „са издателят, а не просто пощальонът“. Те не може да се стремят само към печалба, без да поемат никаква отговорност, подчерта Ардърн.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com