Главни Наука

Нови антибиотици спасяват милиони по света

Да разпространим новината

Предизвикателството пред учените и фармацевтите е разработването на ваксина срещу ебола.

Разработването на ефикасни ваксини срещу ебола и нови антибиотици, към които хората не са резистентни, са сред най-големите предизвикателства във фармацевтичната индустрия. Това заяви днес в Пловдив Николас Креф, главен мениджър на Европейската Федерация на фармацевтичните индустрии и асоциация.

Той участва в провеждащия се в Пловдив Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти (ИМИ). Целта на събитието е да предостави практически познания и ноу-хау на учените и бизнеса в България за включване в чуждестранни научни и бизнес мрежи и за реализиране на публично-частни партньорства в рамките на инициативата.

„Много е важно с новите медикаменти да помогнем за подобряването на здравето на хората. За целта работим съвместно със специалисти от цяла Европа. Българските компании и специалисти са на много високо ниво и участват успешно в проектите“, заяви Николас Креф.

Той взе отношение и по широко дискутирания през последните години въпроса полезни ли са, или вредни антибиотиците.

„Използването на антибиотиците е помогнало много за подобряването на здравето на хората, огромен прогрес в лечението на инфекциозните заболявания и за спасяването на милиони човешки животи.

Разбира се, че те са полезни. Това, че има резистентност към тях през последните години, показва, че трябва да се разработват активно нови медикаменти, които да укрепват здравето на хората“, заяви Николас Креф.

С подкрепата на Инициативата до момента са реализирани 121 проекта с 2254 участници, в резултат на което са създадени над 7000 научни продукта.

Инициативата за иновативни медикаменти е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите.

Като най-голямата в Европа публично-частна инициатива, която оперира с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014-2024 г., осигурявани по равно от Рамковата програма „Хоризонт 2020“ и частния сектор, ИМИ съдейства за разширяване на иновациите във фармацевтичната индустрия на Европа, като подпомага съвместни проекти за научни изследвания и създава мрежи от индустриални и академични експерти.

С подкрепата на Инициативата до момента са реализирани 121 проекта с 2254 участници, в резултат на което са създадени над 7000 научни продукта.
Заместник-ректорът на Медицинския университет проф.

Мариана Мурджева заяви, че провеждането на този форум показва, че учебното заведение разполага със специалисти и техника на световно ниво, които успешно участват в международните проекти.

Марица.бг

loading...

About the author

Борислав Иванов

Име: Борислав
Фамилия: Иванов
Местоположение: град Варна, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски
E-mail: [email protected]

Реклама

Facebook

Реклама