Главни Новини

Невролог постави под съмнение информацията за Шумахер – Свят

Да разпространим новината
И талиански невролог изрази сериозни съмнения по повод информацията от Le Parisien, който съобщи, че Михаел Шумахер е подложен на лечение със стволови клетки в Париж.

Според Матилде Леонарди подобна терапия не съществува за пациенти в неговото състояние (медицинска индуцирана кома).

Преди два дни френското издание Le Parisien излезе с информация, че седемкратният световен шампион на Формула 1 е бил подложен на лечение със стволови клетки. Твърдението се преписа на медицинска сестра от парижката болница „Жоржи Помпиду“, която се грижи за пилота: „Да, той е под мое наблюдение и мога да ви уверя, че е в съзнание“.

Le Parisien: Шумахер е в съзнание

Пилотът на Формула 1 не е присъствал в публичното пространство след инцидента със ски във френски курорт през декември 2013 г.

Германецът беше преместен в болница „Жоржи Помпиду“ в Париж по-рано тази седмица за „революционно лечение“. Медицинска сестра от лечебното заведение заяви, че пилотът е в съзнание след операцията. Тези твърдения бяха направени в Le Parisien.

Шумахер е приет в болница в Париж, предстои му операция

Но Матилде Леонарди, директор на Центъра за изследване на комата към Неврологичния институт „Карло Беста“ в Милано и член на Италианското дружество по неврология смята, че има неточности в информацията за ситуацията със Шумахер.

Мик Шумахер тества за Ферари в Бахрейн, април 2019
Източник:
Gulliver/Getty Images

„Няма експериментално лечение със стволови клетки, което да е дало положителен ефект върху пациенти в състояние на минимално съзнание, както е при Михаел Шумахер и, едва ли не, той „да се е събудил“, посочва Леонарди.

„Новините, публикувани за бившия пилот на Формула 1, само подклаждат фалшиви надежди и заблуждават семействата на пациенти в подобно състояние“.

„Само през изминалия ден получих две обаждания от близки на пациенти, които искаха информация, за да може и децата им да имат достъп до същото лечение като това на Шумахер“.

„Осъзнах, че съм в ситуация, в която обяснявам как ние (невролозите) не знаем нищо за съществуването на такова лечение“.

„Когато се разпространяват подобни новини, съществува риск от подвеждане на болните и техните близки. Това е отговорност на лекарите, но и на пресата – да предотврати такова нещо да се случи“.

Михаел Шумахер
Михаел Шумахер
Източник:
Gulliver/Getty Images

„Всички се надяваме информацията да е вярна, но истината е, че такова лечение и ефект от него за момента не съществува. За съжаление, проучвания, провеждани със стволови клетки за заболявания, които засягат мозъка и костния мозък, не са давали надежди“.

Но не всичко е обречено и загубено. Леонарди посочва за случай с пациент, който изведнъж се събудил в пълно съзнание след четири години в състояние на „минимално съзнание“. 

50-годишният Михаел Шумахер получи тежка контузия на главата, докато караше ски във френския курорт Мерибел през декември 2013 г. Шампионът от Формула 1 претърпя мозъчна операция в клиника в Гренобъл, Франция, и след това беше поставен в медицинска индуцирана кома. През юни пенсионираният немски състезател се събуди от комата и беше преместен от клиниката в рехабилитационно заведение в Лозана, Швейцария. През септември Шумахер беше преместен за по-нататъшното лечение у дома, тъй като състоянието му се подобри.

Шумахер е широко определян като един от най-големите състезателни пилоти на всички времена. Той има спечелени 91 състезания и 155 подиума – повече от всеки друг пилот във Формула 1. Той се оттегли от кариерата си на пилот във Формула 1 в края на сезон 2012.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com