Главни Общество

Нено Димов: Битовото отопление замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилите

Да разпространим новината

Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов, като цитира доклада на Световната банка.

Той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина.

Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качестовото на въздуха, каза Димов. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект.

Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов.

Ще бъдат изисквани сертификати от производителите и при съмнение ще им се правят анализи в лаборатория, която ще е държавна, допълни министърът.

Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток.

Вносът на стари автомобили не може да бъде забранен заради евроизискванията за свободно движение на стоки, но може да бъдат увеличени данъците им. Първите резултати за изчистване на въздуха според плана на министерството ще бъдат налице до пет – шест години.

Два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници, коментира министърът автопарка у нас.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline