Главни Новини

Не са нужни повече часове кормуване, трябва по-строг контрол на инструктурите

Да разпространим новината

Съюзът на българските автомобилисти категорично не подкрепя драстичното  увеличение на броя на часовете в курсовете за подготовка на  водачи.Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с актуална  статистика за увеличаване броя на ПТП, причинени от новообучени водачи. Това се казва позиция на СБА. 

От съюза на автомобилистите допълват:

Проведена анкета сред преподавателите инструктори от СБА показва, че може да се предвиди увеличение на часовете по практика, но с не повече  от 5 часа. За същото обучение в ЕС са предвидени средно  22-25 часа. Не трябва с безопасност да се оправдаваме и да правим рекорди по часове за  обучение, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност  от всеки инструктор и всяка школа.

Друг основен проблем, който остава незасегнат, е самият изпит за придобиване на свидетелство за управление на МПС. Тук е важно да изтъкнем, че както и да е обучаван един курсист, изпитът е решаващият етап, след който той получава шофьорска книжка. В това отношение е много по-важен контролът върху самите изпити и правилната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за
изпита.

От името на СБА бих желал да подкрепя увеличение на часовете по практика, но не с повече от 5 часа, както и използване на симулатори за обучение, но не повече от 4 часа. Часовете по теория могат да се намалят с 1/3 и да се намери възможност за онлайн обучение по теория. Трябва задължително да се публикува успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото обучение и изпит трябва по-малко да се намесва държавата.

Обучението за водачи на МПС би могло да поскъпва, но не по този начин. Трябва повече свобода на инструктора, включително да преценява колко учебни часа са необходими за добра практическа подготовка в зависимост от качествата на обучаемия. В някои от страните, където има доста добра безопасност на пътя няма задължително обучение, а скъп и непробиваем за купуване изпит.

loading...

error: Забранено е копирането