BGtop
Главни Свят

НАТО: Русия извърши пряко военно нападение в Азовско море

Да разпространим новината

НАТО определи днес като пряко военно нападение действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море от последните часове, предаде БТА.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници. По неговите думи съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. „Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила. Всички съюзници изразиха пълна си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, добави той

Столтенберг призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море. Лидерът на Алианса отбеляза, че днешното заседание бе свикано след разговора му тази сутрин по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. „Москва трябва да спре подкрепата си за отцепническите военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна“, посочи той.

Той определи вчерашните събития като много сериозни. Столтенберг посочи, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на поведение на Москва и влошават обстановката.

НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline