Главни Новини

МОСВ: Няма преговори боклукът на Рим да идва у нас – България

Да разпространим новината

Н ито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в град Рим или други италиански градове. Това са казва в официално становище на Министерството на околната среда и водите.

Стана ясно, че кметството на Рим е обявило конкурс за български компании, които от януари да поемат за преработка част от отпадъците на многомилионната италианска столица.

Пречиствателните обекти край Рим не смогват с обработката на хилядите тонове боклук на ден – близо 800 тона.

За разрешаване на внос на отпадъци в България стриктно се спазват разпоредбите на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци. С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне и съвместно изгаряне в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително. България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос.

Ерменков: Италия праща боклук в България, горят го в ТЕЦ-ове

4 алтернативи на пластмасата, за които природата ще ви се отблагодари

Отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на задължителна процедура предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране.

За издаване на предварителна писмена нотификация и съгласие, заявителят (нотификаторът) подава набор от документи съгласно Регламент (EО) №1013/2006, като към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Внос на отпадъци в Република България може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците, или комплексно разрешително, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда.

За колко време се разграждат различните отпадъци

„Управата е длъжна да поддържа вида на града. Рим заприлича на Калкута, все едно е задният двор на държавата. Хора в периферните квартали са задръстени от боклук”, каза Джорджо Муле от десноцентристката партия „Форца Италия”.

Италия вече е изнасяла за обработка у нас боклука на Неапол и Палермо. Плановете предвиждали сметта от Рим да започне да се транспортира към България от януари с договор за една година, след като кметството не е успяло да се договори с Дания и Швеция.

За последните две години Римската община е похарчила 14 милиона евро за прехвърляне на отпадъците към Австрия. Боклукът на римляни поема и Португалия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram


Източник

loading...