Главни Икономика

Министърът на икономиката: Доходите на хората трябва да растат по-бързо и с по-голям процент

Да разпространим новината

Ние сме в пазарна икономика. Поставянето на граници на надценките, не е пазарен механизъм. Ако това се направи, ще бъде мотивирано. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БТВ.

„Не е времето да правим механизми, които ще бъдат компенсирани от търговците. Работа на държавата е да създаде реална икономика. Когато имаш конкуренция, начинът да се конкурираш да предлагаш добро качество на ниски цени“, подчерта той.

На въпрос как ще се отразят новите по-високи цени на парното на най-уязвимите граждани, той заяви: „Имаме специални субсидии за хората, които не могат да плащат парно“.

„Доходите на хората трябва да растат по-бързо и с по-голям процент. За миналата година има увеличение в частния сектор с 11%. За тази година съм сигурен, че ще има увеличение на цените, заради липсата на работна ръка. Пенсиите също се повишиха. Ние тръгнахме от много ниско начало, опитваме се да наваксаме пропуските от 30 години“, сподели министъра на икономиката. „За да имаме по-бързо наваксване, трябва да имаме икономически ръст от 6%“, добави той

Според него основният проблем е работната сила. „Компаниите, които работят в България започват да отказват поръчки, заради липсата на работна ръка. В България има голяма заетост и бизнесът плаща добре. Една от мерките бе да се привлекат кадри от малцинствата в Молдова, Украйна и Армения, за да се запълни тази ниша. Това обаче е временно решение“.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline