Главни Икономика

Министър Петкова оповести кои са кандидатите за АЕЦ „Белене“

Да разпространим новината

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви кандидатите, подали заявление в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, пише БЛИЦ. Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ ще стане факт до една година.

Към момента има подадени 13 заявления – седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта. а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления  има от „ИПК и УП“ ЕООД,  „Росатом“ чрез дъщерната си компания „Атоменерго про“, Корейската хидроатомна корпорация, Бектрон Карлсруе,  Корсорциум Електроцентрала Белене,  китайската компания CNNC, „Груп интернешънъл България“, която е българска фирма.

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са „Фраматом“ и Дженерал електрик“. Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

„Едни от големите световни лидери в енергитката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ „Белене“, каза министър Теменужка Петкова. „Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има“, каза още тя.

„Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Всяка една стъпка ще бъде съгласувана с българския парламента, той трябва да реши кое е най – доброто за България“, допълни Петкова.

Тя увери, че ще бъде направена проверка на финансовото състояние на всяка една компания, както и на опитът ѝ. Теменужка Петкова информира още журналистите, че не знае какво точно пише в заявленията. Тя обясни и как точно България ще участва в изграждането на АЕЦ „Белене“.

loading...

error: Забранено е копирането