Главни Общество

Майките на деца с увреждания започват серия от протести

Да разпространим новината

Четири месеца след опъването на палатка до парламента майките от инициативата „Системата ни убива“ излизат на серия от протести в цялата страна с искания за реформа в социалната, здравната, образователната и правосъдната система.

Серията от протести започва ден след поредното връщане на закона за хората с увреждания за нови поправки заради забележки от страна на финансовото министерство и Министерския съвет.

През изминалите 120 дни в палатката до парламента едва десетина от народните представители отишли да поговорят с майките, припомнят членовете на инициативата „Система ни убива“. И заявяват, че няма да се откажат, и че реформите в социалната, здравната, образователната и правосъдната системи трябва да започнат сега.

Днешният протест ще бъде началото на серия от такива инициативи и ще защитава исканията за реформи в социалната система. В София протестът ще тръгне от Народното събрание. Майките ще се съберат да протестират и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково, Видин.

Вчера стана ясно, че дни след края на общественото му обсъждане законът за хората с увреждания отново ще претърпи промени, което ще забави придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание. До поредното му преработване се стигна след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове, а националните организации на хората с увреждания изразиха недоволство, че този вариант им е изпратен в последния момент. Социалният министър Бисер Петков обясни, че до спорния вариант се е стигнало заради становища на няколко министерства и дирекции.

Финансовото министерство не приело финансовата обосновка на проекта, а от дирекция „Правна“ към Министерския съвет имали забележка по отношение на текста, че личната помощ се урежда с друг закон. „Не може един законопроект да препраща към несъществуващи закони“, обясни министърът.

Той посочи, че експертната група реферирала към действащ закон – този за социалното подпомагане. Петков обяви, че проектът ще бъде преработен до следващата седмица и отново ще бъде обсъден от съвета, за да може да се придвижи към гласуване.

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com